KULINARIA

Idealne na jesienne dni

Rogaliki kruchodrożdżowe z marmoladą -przepis

Składniki:

• ½ kg mąki pszennej ( u mnie tortowa)

• 25 dag margaryny/masła (lekko schłodzona)

• ½ szklanki kwaśnej śmietany

• 8 dag świeżych drożdży

• 1 jajko

• powidła śliwkowe (może być marmolada)

• cukier puder

• 1 jajko do posmarowania rogalików

Przed włożeniem do piekarnika, rogaliki można posypać grubym cukrem

Przygotowanie:

 

Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

  1. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ciasto podzielić na cztery równe części.
  3. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
  4. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
  5. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  6. Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

     

    Uwaga:

    • Gotowe rogaliki można przechowywać zawinięte w worku foliowym lub w puszce do kilku dni. Można je również zamrozić. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem, wyciągnąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.

     

    Rogaliki przygotowane z przepisu Domowe-Wypieki.pl

 

Przepis nadesłała Pani Dorota

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *