KULINARIA

Królewskie paczki Elwiry Mejk

Przepyszne, słodziutkie pączusie Elwiry Mejk.

Moje! Przepyszne! Zjadłam 8, a..ja.. jaj ….. Słodkiego, tłustego dziś życzę czwartku !
Wszystkie artykuły wyjmij dzień wcześniej, aby wszystkie miały temperaturę pokojową, prócz mleka, te podgrzejesz bezpośrednio przed robieniem ciasta.
Składniki :
1 kg mąki 405,
1/2 litra mleka,
8 żółtek ,
1/2 szkl. cukru,
1/2 kostki masła
100g drożdży świeżych ,
szczypta soli,
1 łyżka wódki ,
1 cukier waniliowy,
cukier puder,
marmolada.
Zrób zaczyn, który się składa z ½ szklanki letniego mleka, jedna łyżka cukru, jedna łyżka Mąki, 100 g drożdży, zaczyn niech rośnie od 5 do 15 min pod szmatką, w ciepłym miejscu. W tym czasie do miski wrzucić pół kostki masła pół szklanki cukru, 1 cukier waniliowy. Dalej dodaj 8 Żółtek, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, trsztę ciepłego mleka, 1 łyżkę wódki czystej, lub spirytusu, lub octu. Wymieszaj wszystko, potem dodawaj po trochu 1 kg mąki. Wszystko mieszaj drewnianą łopatką. Gdy dodasz całąmąmę, ciasto wyrób ręcznie, odstaw do rośnięcia na 1 h. Blat posyp mąką i po godzinie, kiedy ciasto urośnie rwij kawałki ciasta, płasko formuj nakładając marmoladę, scisnij górę i uformuj kulki, połóż tę kulkę uformowana częścią na blat. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, na palniku 5– 6 kuchenki indukcyjnej. Tłuszcz nie może być zbyt gorący. Wyjmij na papier i posyp cukrem puderem. Kiedy pączki są cieple nie układaj ich jeden na drugim. Smacznego!
Autor: Elwira Mejk
Fot. Elwira Mejk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *