Przed nami tłusty czwartek
Pączki czy Faworki? A może inne ciacho?
Przed nami tłusty czwartek, w ten dzień wszystko można! Krótko mówiąc zbliża się dzień wszystkich łasuchów. Skąd wzięło się to nietypowe „święto”?
Historia Tłustego Czwartku sięga czasów starożytnych. To dzień, podczas którego świętowano odejście zimy i witano wiosnę. Tego dnia ucztowano jedząc tłuste potrawy, głównie mięso oraz pito wino. Co ciekawe zagryzkę stanowiły pączki, nie były one takie same ja k dziś. Ówczesne pączki przygotowywane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.
Słodka wersja pączka pojawiła się w XVI wieku. Niektóre z nich z nich miały miały migdały lub orzechy. Ta osoba która trafiła na taki właśnie pączek, mogła się cieszyć dostatnim życiem i powodzeniem.
Tłusty Czwartek obchodzony jest w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Tego dnia dopuszczalne jest objadanie się, oczywiście w ramach świętowania. Każdego roku w Polsce sprzedaje się miliony pączków. Większość z nas rzadziej przygotowuje je w domu.
Red.