Pączki
Smaczne, puszyste i słodkie.
Przepis na tradycyjne pączki.
Składniki
-
500 g mąki pszennej
-
25 g świeżych drożdży
-
1 szklanka mleka
-
50 g cukru
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
20 ml spirytusu
-
3 łyżki oleju
-
duża szczypta soli
-
sok z 1/2 cytryny
-
1 l oleju lub smalec (do smażenia)
-
dowolna konfitura
-
cukier puder lub lukier
Przygotowanie
Drożdże pokrusz do kubka, dodać 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki lekko podgrzanego mleka, wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży, następnie dodać 3 łyżki mąki, połącz składniki i odstaw na ok. 30 min aż zaczyn wyrośnie.
Do miski wsyp pozostałe składniki, a na koniec dodaj olej i wyrośnięty zaczyn, całość ręcznie wyrabiaj, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne odłóż do oprószonej mąką miski i przykryj a następnie odstaw w ciepłe miejsce na ok 1,5 h aby podwoiło swoją objętość.
Z ciasta odrywaj kawałek wielkości łyżki, formuj w rękach krążek, nałóż łyżeczkę konfitury i zlep u góry, odłóż na blachę podsypaną mąką, zlepem do dołu, przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia, aż pączki podwoją swoją objętość (miej więcej ok 30 min).
W szerokim i głębokim rondlu podgrzej olej lub smalec do 175°C. Pączki smaż partiami po kilka na raz, należy pilnować temp smażenia. Kiedy pączki się zrumienią przełóż na ręcznik papierowy.
Jeśli użyjesz lukru (1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody) to lukrujemy jeszcze ciepłe lecz nie gorące pączki ( na gorącym pączku lukier spłynie), pudruj dopiero po wystudzeniu.
Przepis nadesłany przez Panią Barbarę