KULINARIA

Pączki

Smaczne, puszyste i słodkie. 

Przepis na tradycyjne pączki.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g cukru
  • 1  jajko
  • 3 żółtka
  • 20 ml spirytusu
  • 3 łyżki oleju
  • duża szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 l oleju lub smalec (do smażenia)
  • dowolna konfitura
  • cukier puder lub lukier

Przygotowanie

Drożdże pokrusz do kubka, dodać 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki lekko podgrzanego mleka, wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży, następnie dodać 3 łyżki mąki, połącz składniki  i odstaw na ok. 30 min aż zaczyn wyrośnie.

Do miski wsyp pozostałe składniki, a na  koniec dodaj olej i wyrośnięty zaczyn, całość ręcznie wyrabiaj, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne odłóż  do oprószonej mąką miski i przykryj a następnie odstaw w ciepłe miejsce na ok 1,5 h aby podwoiło swoją objętość.

Z ciasta odrywaj  kawałek wielkości łyżki, formuj w rękach krążek, nałóż  łyżeczkę konfitury i zlep u góry, odłóż na blachę podsypaną mąką, zlepem  do dołu, przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia, aż pączki podwoją swoją objętość (miej więcej ok 30 min).

W szerokim i głębokim  rondlu podgrzej olej lub smalec do 175°C. Pączki smaż partiami   po kilka na raz, należy pilnować temp smażenia. Kiedy pączki się zrumienią przełóż na ręcznik papierowy.

Jeśli użyjesz  lukru (1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody) to lukrujemy jeszcze ciepłe  lecz  nie gorące pączki ( na gorącym pączku lukier spłynie), pudruj dopiero po wystudzeniu.

Przepis nadesłany przez Panią Barbarę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *