Knedle ze śliwkami
Sezonowe jadło
Do zrobienia knedli potrzebujemy
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jaja
łyżeczka masła
2-3 szklanki mąki
1 kg śliwek
100 g cukru
łyżeczka soli
cynamon
Panierka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki bułki tartej
1,5 łyżeczki cukru
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem (lub przemiel przez maszynkę do mięsa), dodaj jajka i mąkę, ugnieć ciasto. Ciasto podziel na mniejsze fragmenty i uformuj placuszki. Na przygotowanych fragmentach ciasta umieść połówki ( lub całe i bez pestek) śliwki. Do każdej śliwki dodaj odrobinę cukru i cynamonu, pozlepiaj i uformuj kule. Przygotowane knedle gotuj we wrzącej i posolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.
Przygotuj panierkę
Na suchą patelnię wsyp bułkę tartą i lekko zarumień, następnie dodaj masło, cukier i podsmaż przez chwilę. Gotowe knedle podziel na porcje i polej panierką.
Przepis nadesłany