KULINARIA

Knedle ze śliwkami

Sezonowe jadło

Do zrobienia knedli potrzebujemy

1 kg ugotowanych ziemniaków

2 jaja

łyżeczka masła

2-3 szklanki mąki

1 kg śliwek

100 g cukru

łyżeczka soli

cynamon

Panierka

1/2 kostki masła

1/2 szklanki bułki tartej

1,5 łyżeczki cukru

Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem (lub przemiel przez maszynkę do mięsa), dodaj jajka i mąkę, ugnieć ciasto.  Ciasto podziel na mniejsze fragmenty i uformuj placuszki. Na przygotowanych fragmentach ciasta umieść połówki ( lub całe i bez pestek) śliwki. Do każdej śliwki dodaj odrobinę cukru i cynamonu, pozlepiaj i uformuj kule. Przygotowane knedle gotuj we wrzącej i posolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.

Przygotuj panierkę

Na suchą patelnię wsyp bułkę tartą i lekko zarumień, następnie dodaj masło, cukier i podsmaż przez chwilę. Gotowe knedle podziel na porcje i polej panierką.

Przepis nadesłany

Dodaj komentarz