Klopsiki w sosie pomidorowym
Znakomite danie do ryżu jak i do pieczywa.
Przepis na klopsiki
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z łopatki
2 suche kajzerki
1 duża cebula( może być czerwona)
2 jajka
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dałam kolorowy)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2-3 łyżki mąki do obtoczenia klopsików
smalec ( może być olej) do smażenie
Składniki na sos pomidorowy:
2 puszki krojonych pomidorów w sosie ( 400g każda)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżego oregano ( może byś suszone)
2 łyżeczki świeżej bazylii (może być suszona)
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczko kolorowego mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki cukru
smalec lub oliwa
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę pokroić w średnio grubą kostkę.
W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki smalcu ( lub 3-4 łyżki oleju), na gorący tłuszcz wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż aż zmięknie.
Do garnka wlej wrzuć pomidory i dokładnie całość zamieszaj.
W międzyczasie przygotuj klopsiki.
Przygotowanie klopsików:
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na tłuszczu. Odstaw do ostygnięcia.
Suchą bułkę namocz w wodzie, kiedy zmięknie dokładnie odciśnij.
Mięso włóż do dużej miski, dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę), dociśniętą bułkę, jajko i przestudzoną cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Na duży talerz wsyp mąkę.
Z przygotowanego mięsa uformuj niewielkie kulki, obtocz w mące i odłóż na talerz.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż klopsiki z każdej strony (powinny być zarumienione).
Podsmażone klopsiki przełóż do garnka z sosem pomidorowym, zwiększ nieco płomień tak, aby sos zaczął lekko bulgotać, ale nie gotował się.
Na patelni podsmaż kolejne klopsiki i dołącz do garnka z sosem.
Od czasu do czasu delikatnie zamieszaj.
Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Przepis nadesłała Pani Beata