KULINARIA

Klopsiki w sosie pomidorowym

Znakomite danie do ryżu jak i do pieczywa.

Przepis na klopsiki

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z łopatki

2 suche kajzerki

1 duża cebula( może być czerwona)

2 jajka

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu  ( dałam kolorowy)

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

2-3 łyżki mąki do obtoczenia klopsików

smalec ( może być olej)  do smażenie

 

Składniki na sos pomidorowy:

2 puszki krojonych pomidorów w sosie ( 400g każda)

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki świeżego oregano ( może byś suszone)

2 łyżeczki świeżej bazylii (może być suszona)

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczko kolorowego mielonego pieprzu

1,5 łyżeczki cukru

smalec lub oliwa

 

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę pokroić w średnio grubą kostkę.

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki smalcu ( lub 3-4 łyżki oleju), na gorący tłuszcz wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż aż zmięknie.

Do garnka wlej wrzuć pomidory i dokładnie całość zamieszaj.

W międzyczasie przygotuj klopsiki.

 

Przygotowanie klopsików:

Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na tłuszczu. Odstaw do ostygnięcia.

Suchą bułkę namocz w wodzie, kiedy zmięknie dokładnie odciśnij.

Mięso włóż do dużej miski, dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę), dociśniętą bułkę, jajko i przestudzoną cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Na duży talerz wsyp mąkę.

Z przygotowanego mięsa uformuj niewielkie kulki, obtocz w mące i odłóż na talerz.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż klopsiki z każdej strony (powinny być zarumienione).

Podsmażone klopsiki przełóż do garnka z sosem pomidorowym, zwiększ nieco płomień tak, aby sos zaczął lekko bulgotać, ale nie gotował się.

Na patelni podsmaż kolejne klopsiki i dołącz do garnka z sosem.

Od czasu do czasu delikatnie zamieszaj.

Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 30 minut.

Podawaj z ryżem lub pieczywem.

 

Przepis nadesłała Pani Beata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *