KULINARIAPRZETWORY

Dżem dyniowy z jabłkami

Jesienią robimy zapasy na zimę. Dziś dżem dyniowy z dodatkiem jabłka.

Składniki
2 kg dyni  (oczyszczonych ze skóry i gniazd nasiennych)
2 kg jabłek (oczyszczonych ze skóry i gniazd nasiennych)
3/4 kg cukru
1 galaretka pomarańczowa ( galaretkę pomarańczową można zastąpić brzoskwiniową lub cytrynową)
1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób wykonania
Jabłka i dynię obrać ze skóry i oczyścić  z gniazd nasiennych, drobno pokroić. Przełożyć do osobnych garnków i podlać odrobinę wodą. Dynie jak i jabłka należy gotować aż się rozpadną. Po ugotowaniu połączyć razem a następnie dodać cukier, cukier waniliowy oraz galaretkę, wymieszać i gotować do momentu aż dżem będzie gęsty. Gotowy dżem przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *