KULINARIA

Pyszna szarlotka

Pyszna, wilgotna, miękka, krucha, i… najlepsza z cynamonem.

Ciasto na spodzie kruchym z dodatkiem mielonego cynamonu.

 

Składniki na środek ciasta:

2,5 kg jabłek ( najlepiej szarej renety)

4 łyżki drobnego cukru

2 – 3  łyżki mielonego cynamonu

2.5 płaskie łyżki mąki tortowej

 

Ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki drobnego cukru

3 żółtka

200 g masła

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka kwaśnej śmietany

 

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i obieramy, kroimy  w cienkie plasterki umieszczając je w dużej misce. Pokrojone jabłka mieszamy z pozostałymi składnikami (środek ciasta).

Masło rozpuszczamy i chłodzimy.

 

Ciasto:

Cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na gładką masę. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do mąki dodać schłodzone masło i śmietanę oraz pozostałe składniki – ugniatamy ciasto. Wyrobione ciasto umieszczamy w foliowej torebce i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C .

Formę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym., następnie wykładamy 2/3 ciasta na spód i boki.. Pieczemy 10 minut.

Przygotowane jabłka wykładamy pionowo (na wystudzone) spód ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na jabłka.Piec 30 – 40 minut.

Smacznego!

 

Przepis nadesłany

Dodaj komentarz