Pyszna szarlotka
Pyszna, wilgotna, miękka, krucha, i… najlepsza z cynamonem.
Ciasto na spodzie kruchym z dodatkiem mielonego cynamonu.
Składniki na środek ciasta:
2,5 kg jabłek ( najlepiej szarej renety)
4 łyżki drobnego cukru
2 – 3 łyżki mielonego cynamonu
2.5 płaskie łyżki mąki tortowej
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki drobnego cukru
3 żółtka
200 g masła
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w cienkie plasterki umieszczając je w dużej misce. Pokrojone jabłka mieszamy z pozostałymi składnikami (środek ciasta).
Masło rozpuszczamy i chłodzimy.
Ciasto:
Cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na gładką masę. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do mąki dodać schłodzone masło i śmietanę oraz pozostałe składniki – ugniatamy ciasto. Wyrobione ciasto umieszczamy w foliowej torebce i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C .
Formę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym., następnie wykładamy 2/3 ciasta na spód i boki.. Pieczemy 10 minut.
Przygotowane jabłka wykładamy pionowo (na wystudzone) spód ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na jabłka.Piec 30 – 40 minut.
Smacznego!
Przepis nadesłany