Sezonowe wypieki – Jagodzianki
Domowe bułeczki wypełnione świeżymi jagodami.
Składniki
Ciasto
500 g mąki tortowej
100 g masła ( możesz użyć margaryny Kasia)
½ szklanki cukru
3 łyżeczki drożdży suszonych ( lub 50 g świeżych)
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 jajko ( możesz również użyć mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem
Lukier
2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryn ( lub pomarańczy)
Nadzienie
ok. 2 szklanki świeżych jagód
kilka łyżeczek cukru pudru
Przygotowanie
Masło rozpuść w garnuszku, lekko ostudź a następnie. Przestudzone do masło dodaj do mleka.
Do miski wysyp produkty suche: mąkę,cukier, szczyptę soli, suche drożdże . Dodaj masło z mlekiem i dokładnie wyrób. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ciasto wyłóż na stolnicę na stolnicę. Uformuj wałek a następnie pokrój w grube plastry. Każdy plaster rozwałkuj na ( możesz też zlepić w rękach lekko dociskając). Na środek plastra nałóż pół łyżeczki cukru pudru i 2 łyżeczki jagód. Zwiń w rulon (lub zlep dokładnie brzegi). Tak przygotowane jagodzianki ułóż zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachowaj odległość około 4 cm od siebie). Przykryj ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jagodzianki przed pieczeniem posmaruj rozbełtanym jajkiem lub mlekiem. Blaszkę z jagodziankami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę przez około 20-25 minut.
Upieczone jagodzianki przełóż na kratkę do wystudzenia.
Przygotowuję lukier.
Cukier puder oraz sok z cytryny ( lub pomarańczy) umieść w misce i ubij mikserem do czasu, aż powstanie lejąca się masa. Tak przygotowanym lukrem polej przestudzone jagodzianki.
Życzymy smacznego
Przepis nadesłany