KULINARIAWypieki

Sezonowe wypieki – Jagodzianki

Domowe bułeczki wypełnione świeżymi jagodami.

Składniki

Ciasto
500 g mąki tortowej
100 g masła ( możesz użyć margaryny Kasia)
½ szklanki cukru
3 łyżeczki drożdży suszonych ( lub 50 g świeżych)
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 jajko  ( możesz również użyć  mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem

Lukier
2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryn ( lub pomarańczy)

Nadzienie
ok. 2 szklanki świeżych jagód
kilka łyżeczek cukru pudru

Przygotowanie

Masło rozpuść  w garnuszku, lekko ostudź a następnie. Przestudzone do masło dodaj do mleka.
Do miski wysyp produkty suche: mąkę,cukier,  szczyptę soli, suche drożdże . Dodaj masło z mlekiem i dokładnie wyrób. Ciasto powinno być  miękkie i elastyczne.  Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ciasto wyłóż na  stolnicę  na stolnicę. Uformuj wałek a następnie pokrój  w grube plastry. Każdy plaster rozwałkuj na ( możesz  też zlepić w rękach lekko dociskając). Na środek plastra nałóż pół łyżeczki cukru pudru i 2 łyżeczki jagód. Zwiń w rulon (lub zlep dokładnie brzegi). Tak przygotowane jagodzianki ułóż zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachowaj  odległość około 4 cm od siebie). Przykryj ściereczką  i odstawiam na 30 minut do  wyrośnięcia. Jagodzianki przed pieczeniem posmaruj rozbełtanym jajkiem lub mlekiem. Blaszkę z jagodziankami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Piekę przez około 20-25 minut.

Upieczone jagodzianki przełóż na kratkę do wystudzenia.

Przygotowuję lukier.
Cukier puder oraz sok z cytryny ( lub pomarańczy) umieść w  misce  i ubij mikserem do czasu, aż powstanie lejąca się masa.  Tak przygotowanym lukrem polej przestudzone jagodzianki.

 

Życzymy smacznego

Przepis nadesłany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *