Czas na grillowanie
Wiosna, czas na grillowane smakołyki.
Niezrównany aromat potraw z grilla potrafi rozbudzić apetyt. Wielu z nas stęskniło się za za soczystymi stekami i żeberkami, pikantnymi skrzydełkami albo pieczonymi ziemniaczkami. Samo przygotowanie smacznego jedzenia z rusztu nie stanowi problemu.
Dziś proponujemy:
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
- 1 świeży ananas
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 80 ml sosu sweet chilli
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- patyczki drewniane do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Pokrój paprykę, ananasa i mięso z kurczaka w kostkę wielkości 3 cm. Posiekaj drobno natkę kolendry. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
- Połącz Przyprawę do kurczaka z grilla Knorr z oliwą z oliwek oraz wędzoną papryką w proszku. W tak przyrządzonej marynacie zanurz kawałki kurczaka. Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Po kwadransie ponabijaj na patyki naprzemiennie przygotowane składniki – mięso, paprykę i ananasa.
- Szaszłyki porozkładaj na rozgrzanym grillu i smaż, obracając je z każdej strony, przez około 15 minut. Gotowe danie podawaj z sosem sweet chilli, posypane kawałkami kolendry.
Kaszanka z grilla w papilotach
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 400 g kaszanki
- 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
- 150 g pikantnego ketchupu
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 50 g suszonych wędzonych śliwek
- 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
Sposób przygotowania:
- Kaszankę oczyść ze skóry i wymieszaj z posiekanymi ząbkami czosnku, majerankiem, kawałkami śliwki, podsmażonymi półplastrami cebuli oraz jabłkiem pokrojonym w kostkę. Dopraw Przyprawą do grilla Knorr oraz ketchupem.
- Pozawijaj kaszankę z resztą dodatków w pergamin, a następnie owiń całość w folię aluminiową. Papiloty grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie pod przykryciem przez około 30 minut.
Żeberka marynowane miodem i burbonem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
- 4 łyżki miodu
- 30 ml burbonu
- otarta skórka z 2 limonek
- sok z 2 limonek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka chili w płatkach
Sposób przygotowania:
- Umyj mięso i osusz je papierowym ręczniczkiem. W naczyniu wymieszaj burbon, miód, skórkę i sok z limonki, posiekane ząbki czosnku, Przyprawę do grilla Knorr, chili oraz sos sojowy.
- Przygotowaną marynatą posmaruj żeberka. Przykryj mięso folią i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Następnie ułóż żeberka na rozgrzanym grillu i piecz je przez około 20 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas obracać mięso na drugą stroną. Resztę marynaty dodawaj do żeberek w trakcie grillowania.
Źródło Infowire