KULINARIA

Czas na grillowanie

Wiosna, czas na grillowane smakołyki.

Niezrównany aromat potraw z grilla potrafi rozbudzić apetyt. Wielu z nas stęskniło się  za  za soczystymi stekami i żeberkami, pikantnymi skrzydełkami albo pieczonymi ziemniaczkami.   Samo przygotowanie smacznego jedzenia z rusztu nie stanowi problemu.

Dziś proponujemy:

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 1 świeży ananas
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 80 ml sosu sweet chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • patyczki drewniane do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój paprykę, ananasa i mięso z kurczaka w kostkę wielkości 3 cm. Posiekaj drobno natkę kolendry. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
  2. Połącz Przyprawę do kurczaka z grilla Knorr z oliwą z oliwek oraz wędzoną papryką w proszku. W tak przyrządzonej marynacie zanurz kawałki kurczaka. Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Po kwadransie ponabijaj na patyki naprzemiennie przygotowane składniki – mięso, paprykę i ananasa.
  4. Szaszłyki porozkładaj na rozgrzanym grillu i smaż, obracając je z każdej strony, przez około 15 minut. Gotowe danie podawaj z sosem sweet chilli, posypane kawałkami kolendry.

 

Kaszanka z grilla w papilotach

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g kaszanki
  • 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
  • 150 g pikantnego ketchupu
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych wędzonych śliwek
  • 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Kaszankę oczyść ze skóry i wymieszaj z posiekanymi ząbkami czosnku, majerankiem, kawałkami śliwki, podsmażonymi półplastrami cebuli oraz jabłkiem pokrojonym w kostkę. Dopraw Przyprawą do grilla Knorr oraz ketchupem.
  2. Pozawijaj kaszankę z resztą dodatków w pergamin, a następnie owiń całość w folię aluminiową. Papiloty grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie pod przykryciem przez około 30 minut.

 

Żeberka marynowane miodem i burbonem

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
  • 4 łyżki miodu
  • 30 ml burbonu
  • otarta skórka z 2 limonek
  • sok z 2 limonek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chili w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso i osusz je papierowym ręczniczkiem. W naczyniu wymieszaj burbon, miód, skórkę i sok z limonki, posiekane ząbki czosnku, Przyprawę do grilla Knorr, chili oraz sos sojowy.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj żeberka. Przykryj mięso folią i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  3. Następnie ułóż żeberka na rozgrzanym grillu i piecz je przez około 20 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas obracać mięso na drugą stroną. Resztę marynaty dodawaj do żeberek w trakcie grillowania.

 

Źródło Infowire

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *