KULINARIA

Wiosenne ciasto z rabarbarem

Wiosenny zapach ciasta, niepowtarzalne smaki babcinego przepisu.

Do sporządzenia ciasta potrzebujemy:

4 jajka

1 szklanka drobnego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 roztopionego masła

240 g mąki tortowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżki cynamonu

600 g rabarbaru

Cukier puder do posypania ciasta

Rabarbar myjemy, osuszamy, następnie kroimy na 1/2 centymetrowe kawałki.

Blaszkę o wymiarach  24/28 cm (lub tortownicę o średnicy 26 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy na najwyższych obrotach  na puszystą masę.

Nagrzewamy piekarnik do 180 °C.

Do ubitej masy dodajemy stopniowo cieniutkim strumieniem, rozpuszczone i ostudzone masło, cały czas miksując.

Mąkę przesiewamy do osobnej miski z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszając.

Dodaj ok. 1/3 mąki do przygotowanej masy i krótko zmiksuj na wolniejszych obrotach miksera. Następnie dodaj stopniowo kolejną część i raz jeszcze kolejną część mąki. Zmiksuj na wolnych obrotach /9 niezbyt długo) do połączenia składników.

Przygotowane ciasto przelewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Na wierzchu ciasta układamy pokrojony rabarbar, posypujemy po wierzchu cynamonem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Kiedy ciasto będzie już ostudzone, posypujemy cukrem pudrem

Porady

Do sporządzenia ciasta produkty powinny mieć temperaturę pokojową,

Blaszkę możesz wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło możesz zastąpić olejem w tej samej proporcji.

Rabarbar możesz wcześniej obtoczyć w mące, nie będzie opadał na dno blaszki.

 

 

Przepis nadesłała Pani Teresa

Dodaj komentarz