Wiosenne ciasto z rabarbarem
Wiosenny zapach ciasta, niepowtarzalne smaki babcinego przepisu.
Do sporządzenia ciasta potrzebujemy:
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 roztopionego masła
240 g mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki cynamonu
600 g rabarbaru
Cukier puder do posypania ciasta
Rabarbar myjemy, osuszamy, następnie kroimy na 1/2 centymetrowe kawałki.
Blaszkę o wymiarach 24/28 cm (lub tortownicę o średnicy 26 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 °C.
Do ubitej masy dodajemy stopniowo cieniutkim strumieniem, rozpuszczone i ostudzone masło, cały czas miksując.
Mąkę przesiewamy do osobnej miski z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszając.
Dodaj ok. 1/3 mąki do przygotowanej masy i krótko zmiksuj na wolniejszych obrotach miksera. Następnie dodaj stopniowo kolejną część i raz jeszcze kolejną część mąki. Zmiksuj na wolnych obrotach /9 niezbyt długo) do połączenia składników.
Przygotowane ciasto przelewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Na wierzchu ciasta układamy pokrojony rabarbar, posypujemy po wierzchu cynamonem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Kiedy ciasto będzie już ostudzone, posypujemy cukrem pudrem
Porady
Do sporządzenia ciasta produkty powinny mieć temperaturę pokojową,
Blaszkę możesz wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło możesz zastąpić olejem w tej samej proporcji.
Rabarbar możesz wcześniej obtoczyć w mące, nie będzie opadał na dno blaszki.
Przepis nadesłała Pani Teresa