KULINARIA

Mazurek warstwowy

Co prawda już po świętach, ale zawsze możesz upiec mazaurka.

Ciasto na mazurek , na 5 cieniutkich blatów upieczonych w blasze o wymiarach 25 na 36 cm :
400 g mąki torfowej
200 g mąki krupczatki
400 g masła
6 żółtek ugotowanych na twardo
200 g cukru pudru
2 łyżki lodowatej wody
Ciasto zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 5 części i upiec 5 cienkich blatów, 10-15 minut w 200 stopniach.
1 kg jabłek ( waga po obraniu), zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka i dusić, aż do uzyskania puree, wyłączyć palnik, dodać 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe, zostawić do wystygnięcia.
1l mleka zagotować z 1 kg cukru, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż uzyskamy dosyć gęstą krówkę. Trzeba dosyć często mieszać, żeby się nie przypaliło.
Lukier cytrynowo- pomarańczowy: 1/2 szkl. cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami soku pomarańczowego.
Składanie ciasta: blat- tężejącą masa jabłkowa- blat- masa krówkowa- blat – masa jabłkowa- blat- masa krówkowa- blat- lukier cytrynowo- pomarańczowy.

autor- Dorota Buś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *