Danie a’la chińskie
Nie masz pomysłu na obiad? Własnoręcznie przygotowany posiłek smakuje najlepiej.
Skuś się na danie a’la chińskie.
Do przygotowania posiłku śmiało wykorzystaj bukiet mrożonych warzyw chińskich.
Filety z kurczaka przyrządzone z warzywami chińskimi i ryżem.
Do tego pożywnego dania potrzebujemy:
1 podwójna pierś z kurczaka
kawałek startego korzenia imbiru (do smaku)
3 łyżki sosu sojowego
opakowanie mieszanki mrożonych warzyw chińskich
słoik sosu do dań chińskich
pieprz, sól, papryka ostra (do smaku)
olej do smażenia
ok. szklanka ryżu
Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, a następnie kroimy w niewielkie paski, polewamy sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Po upływie czasu marynowania smażymy na rozgrzanym oleju przez 3 – 5 minut. Do podsmażonych piersi dodajemy mrożone warzywa i dusimy przez 15 minut. Na koniec dodajemy sos (0.5) do potraw chińskich, podsmażamy do uzyskania połączenia smaków. Gdy potrawa będzie wrząca podajemy z ryżem i surówką.