KULINARIA

Danie a’la chińskie

Nie masz pomysłu na obiad? Własnoręcznie przygotowany posiłek smakuje najlepiej.

Skuś się na danie a’la chińskie.

Do przygotowania posiłku śmiało wykorzystaj  bukiet mrożonych  warzyw chińskich.

Filety z kurczaka przyrządzone z warzywami chińskimi i ryżem.

Do tego pożywnego dania potrzebujemy:

1 podwójna pierś z kurczaka

kawałek startego korzenia imbiru (do smaku)

3 łyżki sosu sojowego

opakowanie mieszanki mrożonych warzyw chińskich

słoik sosu do dań chińskich

pieprz, sól, papryka ostra (do smaku)

olej do smażenia

ok.  szklanka ryżu

Przygotowanie:

Piersi  kurczaka myjemy, a następnie kroimy w niewielkie paski, polewamy sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i  odstawiamy do lodówki na 10 minut. Po upływie czasu marynowania smażymy na rozgrzanym oleju przez 3 – 5 minut. Do podsmażonych piersi dodajemy mrożone warzywa i dusimy przez 15 minut. Na koniec dodajemy sos (0.5) do potraw chińskich, podsmażamy do uzyskania połączenia smaków. Gdy potrawa będzie wrząca podajemy z ryżem i surówką.

Dodaj komentarz