Deser fiołkowy
Pyszny i prosty w przyrządzeniu deser na każdą okazję.
Składniki:
1/2 galaretki cytrynowej
1 galaretka przezroczysta
400 ml soku fiołkowego
200 ml wody
6 łyżek jogurtu greckiego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka nasion chia
1. Pół galaretki cytrynowej rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dodać nasiona chia, przelać do dwóch wysokich szklanek . Szklanki ułożyć pod skosem [ np. w pudełku prostokątnym] i odstawić do lodówki, do stężenia. Co jakiś czas delikatnie zamieszać, aby nasiona równomiernie rozłożyły się w galaretce.
2. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 400 ml soku fiołkowego. Podzielić na 3 części:
– do 1 części dodać 3 łyżki jogurtu, wymieszać i wylać na zastygniętą galaretkę cytrynową, pod przeciwnym skosem. Odstawić do stężenia.
– do 2 części dodać 3 łyżki jogurtu i 1 łyżeczkę soku z cytryny [kolor zrobi się różowy]. wylać na stężałą galaretkę fioletową, po przeciwnym skosie. Odstawić do stężenia.
-do 3 części dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, wylać na pozostałe warstwy. szklanki odstawić do stężenia w pionie.Gdy lekko stężeje można włożyć plaster pomarańczy.
RADA: zamiast soku fiołkowego można użyć inny sok o intensywnej barwie.
Przepis nadesłała Pani Dorota Buś