Galaretka z mniszka lekarskiego
Bardzo smaczna, wręcz wyśmienita, godna polecenia. Przepis na oko, bo zależy, ile czego mamy.
Przykładowy przepis: dwie, trochę ugniecione, szklanki samych płatków, bez zielonej, twardej szypułki od dołu.
Zalej kwiaty mniszka 1 litrem wody, dodaj sok i startą skórkę z jednej pomarańczy
i cytryny oraz 350 g cukru. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.
Zostaw pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie, ponownie zagotuj, dodaj jeszcze dodatkowo sok z jednej cytryny, żeby smak był kwaskowaty. Do tego dodaj 2 czubate łyżeczki pektyny rozmieszane w 1/2 szkl. wody (dodatkowej wody, nie soku), energicznie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie gotuj jeszcze około 5 min.
Gorącą galaretkę przelej do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem, przykryj grubym ręcznikiem lub kocem. Po ok. 15 minutach słoiki można odwrócić i ponownie przykryć ręcznikiem lub kocem, do całkowitego wystudzenia. Z podanych składników wyszło 6 słoiczków po 200 ml.
Pektynę możesz zastąpić dżemixem
Przepis nadesłała Pani Dorota Buś
galaretka jest pyszna, ma delikatny , ale orzeźwiający smak , a kolor – jak prawdziwe złoto :-), wiem , bo smakowałam,bez żadnych konserwantów, pełna natura ,