Smakowa rozkosz
Smak i zapach domowego ciasta przypominają nam szczęśliwe chwile u mamy.
Sernik gotowany to konkurent i alternatywa dla sernika tradycyjnego. Ciasto przygotowuje się ekspresowo na herbatnikach. Polecam ten wspaniały rarytas do popołudniowej kawy.
Składniki do przygotowania ciasta:
1 kg białego sera( może być w wiaderku)
Kostka masła 200g
4 duże jajka
1 łyżka cukru z wanilią ( może być cukier lub aromat waniliowy)
200 ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
około 400 g herbatników
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady ( obie czekolady siekamy na drobniutkie kawałeczki)
150 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Masło i cukier rozpuszczamy w dużym garnku. Studzimy. Do ciepłego ( nie gorącego) masła dodaj ser ( dodałam zmielony),budynie, cukier z wanilią oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ( poszłam na łatwiznę i użyłam miksera). Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,układamy herbatniki a na nie połowę masy serowej. Na masę serową układamy drugą warstwę ciastek. Następnie wykładamy resztę masy serowej , a na wierzch układamy trzecią warstwę herbatników.
Czas przygotować polewę. A więc, rozpuszczamy w rondelku podgrzewamy razem kremówkę z masłem. Do gorącej lecz nie gotującej się kremówki dodaj połamaną w bardzo drobne kawałeczki czekoladę i podgrzej jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Nie dopuść do zagotowania! Gotową polewę przekładamy równomiernie na ciasto i gotowe.
Smacznego!
Przepis nadesłany przez naszą Czytelniczkę