KULINARIA

Smakowa rozkosz

Smak i zapach domowego ciasta przypominają nam szczęśliwe chwile u mamy.

Sernik gotowany to konkurent i alternatywa dla sernika tradycyjnego. Ciasto przygotowuje się ekspresowo na herbatnikach. Polecam ten wspaniały rarytas do popołudniowej kawy. 

Składniki do przygotowania ciasta:

1 kg białego sera( może być w wiaderku)

Kostka masła 200g

4 duże jajka

1 łyżka cukru z wanilią ( może być cukier  lub aromat waniliowy)

200 ml mleka

2 budynie waniliowe bez cukru

około 400 g herbatników

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady ( obie czekolady siekamy na drobniutkie kawałeczki)

150 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

Masło i cukier rozpuszczamy w dużym garnku. Studzimy. Do ciepłego ( nie  gorącego) masła dodaj ser ( dodałam zmielony),budynie, cukier z wanilią oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ( poszłam na łatwiznę i  użyłam miksera). Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,układamy  herbatniki a na nie połowę masy serowej. Na masę serową układamy drugą  warstwę ciastek. Następnie wykładamy resztę masy serowej , a na wierzch układamy trzecią warstwę herbatników.

Czas przygotować polewę. A więc, rozpuszczamy w rondelku podgrzewamy razem  kremówkę z masłem. Do gorącej lecz nie gotującej się kremówki dodaj połamaną w bardzo drobne kawałeczki czekoladę i podgrzej jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.   Nie dopuść do zagotowania!  Gotową polewę przekładamy równomiernie na ciasto i gotowe. 

Smacznego!

Przepis nadesłany przez naszą Czytelniczkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *