KULINARIA

Babka

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę. Wygląda pysznie, a więc zachęcamy do pieczenia.

Aby zakręcić taką babkę  potrzebujesz:

5 jaj

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanaki mąki ziemniaczanej

4 – 5 łyżek oliwy z oliwek

kilka kropel aromatu waniliowego

200 gram masła ( dałam klarowane)

3/4 szklanki rodzynek

3/4 szklanki cukru

1/4 łyżeczki soli ( kłodawskiej)

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do dekoracji użyłam cukru pudru. (Zamiast pudru możesz zrobić dowolną polewę.)

Zaczynamy!

Włącz piekarnik na 180 * C oraz przygotuj formę babkową lub keksówkę o średnicy nie mniej niż 18 cm. (Moja forma babkowa miała Ø 24 cm. )

Masło rozetrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj 5 żółtek, wymieszaj. Dodaj olej, wymieszaj. Kolejno dodaj suche składniki oraz aromat i ponownie wymieszaj ciasto. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Dodaj partiami do ciasta, wymieszaj łyżką. Odejmij  mniej więcej szklankę ciasta. Dodaj rodzynki, wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Do odjętej porcji ciasta dodaj 2 łyżki kakao, wymieszaj i przełóż na wierzch ciasta w w keksówce. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 45 do 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej dowolną polewą.

Smacznego!

Dziękujemy Pani Monice za nadesłanie przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *