Babka
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę. Wygląda pysznie, a więc zachęcamy do pieczenia.
Aby zakręcić taką babkę potrzebujesz:
5 jaj
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanaki mąki ziemniaczanej
4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
kilka kropel aromatu waniliowego
200 gram masła ( dałam klarowane)
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli ( kłodawskiej)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do dekoracji użyłam cukru pudru. (Zamiast pudru możesz zrobić dowolną polewę.)
Zaczynamy!
Włącz piekarnik na 180 * C oraz przygotuj formę babkową lub keksówkę o średnicy nie mniej niż 18 cm. (Moja forma babkowa miała Ø 24 cm. )
Masło rozetrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj 5 żółtek, wymieszaj. Dodaj olej, wymieszaj. Kolejno dodaj suche składniki oraz aromat i ponownie wymieszaj ciasto. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Dodaj partiami do ciasta, wymieszaj łyżką. Odejmij mniej więcej szklankę ciasta. Dodaj rodzynki, wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Do odjętej porcji ciasta dodaj 2 łyżki kakao, wymieszaj i przełóż na wierzch ciasta w w keksówce. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 45 do 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej dowolną polewą.
Smacznego!
Dziękujemy Pani Monice za nadesłanie przepisu.