KULINARIA

Popapraniec

Nazwa dziwnie brzmi, ale ciasto smakuje  znakomicie

Składniki na ciasto:

5 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka kakao
1 szklanka maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
3/4 litra mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
100 g orzechów włoskich
odrobina dowolnego rumu  (u mnie kieliszek nalewki z czarnej porzeczki)
wiórki kokosowe do posypania
polewa czekoladowa
Sposób wykonania
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp cukier i stopniowo dolewaj olej, dalej miksuj. Na samym końcu wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak.
Prostokątną formę (36 x 24) wyłóż  pergaminem. Na dno formy wlej ciasto z kakao, następnie wylej nieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi. Placek piecz około 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W czasie gdy placek się piecze przygotuj masę. Połowę mleka zagotuj , a resztę rozrób z budyniami i wlej do gotującego się mleka. Zagotuj. Margarynę utrzyj z cukrem na gładką masę, gdy budyń ostygnie, stopniowo dodawaj go do margaryny. Utrzyj na jednolitą masę.

Wystudzone ciasto należy przekroić na 2 placki. Spód skrop dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałóż większą połowę masy, przykryj drugim plackiem. Na wierzch wyłóż pozostałą masę. Na masę wyłóż kupkami powidła lub dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekaj orzechy i posyp na wierzch ciasta. Polejnierównomiernie polewą czekoladową i na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!

Dodaj komentarz