Babcina mikstura
Ciepłą zimową aurę mamy całą zimę. Zmienna pogoda sprzyja przeziębieniom, co wcale nas nie cieszy.
Jak się bronić i nie dać się wirusom?
Półki apteczne wręcz uginają się pod ciężarem produkowanych na masową skalę specyfików na odporność, ale czy warto je stosować? Może spróbujmy odświeżyć stare babcine receptury? Dawniej nasze babcie same przygotowywały leki dla swoich pociech. Bardzo często robiły także domowe syropy na kaszel. Jednym z babcinych medykamentów jest…
Mikstura, jako naturalny antybiotyk
Przygotuj:
4 ząbki czosnku
½ cytryny
3 łyżki miodu
1 kopistą łyżkę ( stołową) posiekanego drobno imbiru
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżki mielonego cynamonu
Czosnek przeciśnij przez praskę ( możesz zgnieść), a następnie odstaw go na ok. 15 minut.
Wyciśnij sok z ½ cytryny dodaj do niej przygotowany wcześniej czosnek, posiekany imbir, 3 łyżki miodu, ½ łyżeczki pieprzu cayenne oraz ½ łyżeczki mielonego cynamonu. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na 2 godziny w zacienione miejsce ( w temperaturze pokojowej). Po upływie dwóch godzin belendujemy. Tak przygotowaną miksturę umieść w szklanym słoiku z pokrywką. Przechowuj w lodówce.
Miksturę zażywamy raz dziennie po 1 łyżce stołowej.
W stanie chorobowym 2 – 3 łyżki dziennie.